3.1. ACHTERUITGANG THUIS

Samen met de cliënt en het behandelteam het behandelplan uitbreiden.

Achteruitgang thuis

Aandachtspunten voor gezondheidsbehoud

De ziekte van Parkinson is een langzaam progressieve chronische ziekte. Na een uitgebreide anamnese, en liefst multidisciplinair zorgplan, is het noodzakelijk zorg regelmatig te evalueren en bij te stellen. De aandacht gaat met name om gezondheidsbehoud, waarbij het in stand houden van zelfredzaamheid en behoud van functies centraal staan. Positieve Gezondheid van Machteld Huber geeft inzicht in en ondersteunen van in de belangrijke en positieve waarden van het leven. De aandacht is gericht op gezondheidsbevorderende interventies zoals, participeren in de maatschappij, zelfredzaamheid, zingeving en gezonde leefstijl. Ondanks aandacht naar gezondheidsbehoud,  kan achteruitgang plaatsvinden op veel gebieden, zoals motorisch, slikproblemen, mictieproblemen, cognitie, overbelasting mantelzorg, multi- en comorbiditeit.

Overleg met behandelaar (neuroloog en Parkinson verpleegkundige), huisarts en paramedici blijven van belang. Andere ziektes en aandoeningen kunnen ook een achteruitgang beïnvloeden of versnellen (zoals Diabetes Mellitus en hartfalen).

De ACP is dynamisch en zal geregeld ter sprake komen. Onderdelen die met besproken worden zijn onder andere opname in ziekenhuis of verpleeghuis, reanimeerwens, beleid t.a.v. behandeling en medicatie, hoofdbehandelaar de neuroloog of huisarts, financieel en zorg.

Hulpmiddelen en meetinstrumenten

Bij achteruitgang kan de wijkzorg ingezet worden voor ondersteuning bij de ADL en medicatie aanreiken of een pomp bedienen (Apomorfine, Levodopa duodenum pomp). De wijkzorg is vaak het beste op de hoogte van beperkingen, gevaren, problemen en behoefte aan ondersteuning. Ter verheldering van problemen kan gebruik gemaakt worden naar meetinstrumenten en vragenlijsten, en kunnen hulpmiddelen ingezet worden.

Daarnaast kan ook altijd een beroep worden gedaan op een specialistisch Parkinsonverpleegkundige of andere zorgverlener met expertise in Parkinson. Via de zorgzoeker van ParkinsonNet kun je eenvoudig een zorgverlener vinden.

Bronnen en meer achtergrondinformatie